повече инфо

В стария град вие ще се убедите, че някогашните майстори са умеели да постигат неповторимо изящество с прости форми и средства. Защото се възраждат с много любов не само архитектурните паметници, а и позабравените занаяти.

С историческа достоверност са възпроизведени малки работилници, в които опитни майстори създават уникални образци - ножове, саби, както и сарашки изделия, които почти никъде другаде в България вече не се правят.

В златарското ателие, където и сега можете да си поръчате старинен накит, се съхраняват приказно красиви ювелирни образци.

Терзийската работилница пази прелюбопитни предмети и сечива от занаята, които трудно могат да се видят другаде - шевни машини от преди повече от 120 години, набор от архаични ютии, архивни снимки.

И така от раотилничка в работилничка - няма край богатството от информация за миналото - грижливо събирана и опазвана тук.

И най-важното - във всяка работилница на специални табла са показани автентични експонати, намерени при археологически разкопки. Ще видите наистина смайващи образци - от траки, римляни и византийци.

Тук оживява легендата за Делю хайдутин, защото е показан истински старинен калъп за леене на куршуми. Така не се къса нишката между минало и настояще, затова наричаме този похват "Динамичен показ" на музейните експозиции.

Наред с демонстрацията на традиционни трудови умения предметите могат да се видят и пипнат. Безценни свидетелства, особено полезни за подрастващите българчета, че и без компютър техните предци са умеели да творят с красота сложни устройства, забележително ефективни технологии, прекрасни тъкани и удобни къщи за своята челяд.

Когато се уморите да бродите по живописните улички можете да опитате някои от традиционните кулинарни специалитети под звуците на сладкогласни гайди или да сръбнете чашка-две от също така прочутото златоградско кафе, което се вари на пясък. Рецептата за приготвянето му е тайна, но уханието и вкусът неповторими.


Понякога сравняват старата част на Златоград с "Етъра" - музея на открито край Габрово и в това има частица истина, но само при постройкат до реката, съчетала валявица, тепавица и караджейка. Приликите свършват дотук, той си остава неповторимо самобитен и когато го напуснете вие ще се убедите, че споменът за него няма да ви напусне никога.


Комлексът разполага с възрожденска къща за гости със съвременни удобства с 20 легла и туристическа спалня с 90 легла.

{START_COUNTER}